Váratlan utazás

Ha van egy jó történeted utazásaidról, vagy csak egy szép fotód, küldd el a vutazas@gmail.com e-mail címre!

Kövess minket!



Álomállás

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

700 (1) a380 (1) acer (1) airbus (1) air france (3) aktív pihenés (1) alpok (1) amerika (1) amszterdam (1) animáció (1) atombunker (1) ausztria (3) babits (1) balaton (2) bangkok (1) bank (1) bázel (1) belépő (1) belföld (12) belföldi utazás (2) berlin (4) boeing (1) bor (1) boszorkány (1) budapest (2) bükfürdő (1) bulgária (1) busz (1) compaq (1) crj (1) csomag (1) cunami (1) dell (1) dinó park (1) díszvendég (1) dobogókő (1) easyjet (1) eiffel torony (1) élő (1) el camino (1) érdekesség (1) esküvő (1) expedíció (1) extrém (1) faaker see (1) facebook (2) falu (1) farsang (1) felújítás (2) felvonulás (1) ferihegy (1) fesztivál (1) film (2) fizetés (1) földrengés (1) fotó (5) fotómegosztás (1) franciaország (2) germanwings (1) golden gate (1) Gyermekvasút (1) gyermekvasút (1) gyógyszálloda (1) gyógyvíz (1) győr (1) hajó (1) hajózás (1) hamburg (1) hárs hegy (1) hévíz (1) himalája (2) himalája expo (2) hír (1) hírek (1) hollandia (1) horvát (1) horvátország (1) horvát tengerpart (1) hotel (1) időjárás (1) imázsfilm (1) india (2) interlaken (1) itb (3) izland (1) japán (1) játék (2) jegyek (1) jfk (1) jungfrau (1) jungfraujoch (1) karib tenger (1) karintia (2) kastela (1) kate middleton (1) kedvezmény (1) kényelem (1) keszthely (1) kiállítás (4) kielce (1) kirándulás (2) klm (2) kórház (1) krakkó (1) külföld (1) kultúra (4) kütyü (1) légitársaság (5) lengyelország (1) lenovo (1) liszt ferenc repülőtér (1) london (2) london 2012 (1) lost&found (1) low cost (1) magyarország (1) malév (2) maszk (1) mekong (1) mezőkövesd (1) meztelen (1) miami (1) modell (1) münchen (1) munka (1) múzeum (4) németország (5) netbook (1) new york (1) nyár (1) nyaralás (6) nyereményjáték (1) oktoberfest (1) olaszország (1) olcsó (1) olcsó nyaralás (1) olimpia (1) origo (1) origo utazás (1) oststeiermark (1) párizs (1) parkhotel (1) pihenés (1) programok (1) reklám (4) reklámfilm (1) repülés (9) repülő (5) repülőgép (3) repülőjegy (2) repülőtér (1) san francisco (1) síelés (1) skanzen (1) slide show (1) sopron (1) sör (1) spanyolorsazág (1) split (1) stákerország (1) st marteen (1) svájc (8) swiss (2) szálloda (4) számítógép (1) széchenyi pihenő kártya (1) szekszárd (1) szentkereszt (1) szép (1) szerelem (1) sziklakórház (1) sztrájk (1) tavasz (1) tensi (1) thaiföld (1) tipp (2) titok (1) tokió (1) top of europe (1) törökország (1) transzfer (1) tripadvisor (1) tripwow (1) trogir (1) trükk (2) tsunami (1) túrázás (3) turizmus (1) twitter (1) üdülési csekk (1) üdülési jog (1) ülés (1) utazás (55) utazás 2011 (7) utazás kiállítás (7) utzás (1) vár (1) városnézés (2) varsó (1) vasút (1) vendégposzt (2) videó (2) villach (1) vilmos herceg (1) virág (1) vonat (2) vulkán (1) wallis (2) wellnes (1) wellness (1) youtube (1) zichy (1) zsóry fürdő (1) Címkefelhő

Milyen Netbookot vegyünk utazáshoz?

2011.03.14. 13:25 - Szudvari

Címkék: utazás kütyü lenovo acer számítógép dell compaq netbook

Napjainkban a számítógép és az internethasználat szinte olyan alapvető szolgáltatás, mint a mobiltelefon, vagy a tévé. Mégis eddig kevés embert láttunk a buszon, vonaton vagy a repülőkön számítógépet használni. Ennek egyik fő oka a hordozható számítógépek mérete lehetett, te az úgynevezett netbook-ok piacra törésével többé ez sem lesz probléma. Most ezeket a „kütyüket” próbáltuk ki.


Először is nézzük meg mi az a Netbook: A Netbook olyan kicsi (9-10 inches képernyő-átmérőjű), a notebookhoz hasonló kialakítású számítógép, melynek teljesítménye internetezésre elegendő, de nem lehet rajtuk erőforrás-igényesebb programokat (pl. modern videojátékokat futtatni). A legolcsóbb ilyen gépek körülbelül feleannyiba kerülnek, mint a legolcsóbb notebookok. Tömegük rendszerint 1 kilogramm alatt van.(@Wikipedia)

Most mi is a legolcsóbb tavalyi modellek között válogattunk, tesztünk mind a négy alanya a 60-90 ezer forintos kategóriába tartozik, és hogy még könnyebb legyen az összehasonlítás ugyanolyan a tudásuk is. Próbáltuk azokat a szempontokat összeszedni, amik utazáskor fontosak lehetnek, legyen szó üzleti útról, vagy nyaralásról.

Minden gépünkben 1,6  MHz-es Intel Atom processzor, 1GB RAM, egy 128MByte-os integrált videókáryta egy 160 GByte-os háttértároló és egy 10’-os képernyő és egy kilogramm körüli súly biztosítja a gyors és élvezetes Internethasználatot. Tesztünk alanyai pedig típus szerint: Acer Aspire One D-250, Compaq Mini 110c, Dell Inspiron Mini 10,  és Lenovo Ideapad S10e.


Külcsín
Mind a négy gép formatervezői komolyan megdolgoztak a pénzükért, a legömbölyített forma mellett (hogy a Netbookok könnyen becsússzanak a táskába) színes borítással is választhatjuk a gépeket amik igen jól mutatnak az ölünkben, ha épp napozás közben szottyanna kedvünk használni azokat. Kivétel ez alól a Compaq számítógépe, amelyet csak fekete színben forgalmaznak. Egyben viszont teljesen megegyeznek: 10 perc használat után a rabosításunkhoz is elegendő ujjlenyomatot lehetne gyűjteni e gépek fedlapjáról, ugyanis minden piszok meglátszik a fényes felületeken.  

Csatlakozók/perifériák
Mindegyik gépen az USB portok mellett (általában 3, de a Lenovon, csak 2db) egy monitor csatlakozó, egy kártyaolvasó, egy hálózati kártya, fülhallgató- és mikrofon aljzat kapott helyet. A Compaq gépen a két audio-csatlakozót egyesítették, és mi választhatjuk ki, hogy éppen mit szeretnénk használni, ami egy headset-es Skype beszélgetést gyakorlatilag lehetetlenné tesz.
Természetesen mind a négy gépen helyett kapott a Wifi adapter amit a Lenovo Bluetooth-szal és Express Card bővítőhellyel fejelt meg.
Mind a négy gép rendelkezik webkamerával és beépített mikrofonnal, ami a multimédiás csevegő programok elengedhetetlen kelléke. Ezen a téren az Acer és a Dell nyújtott kiemelkedő teljesítményt: mindkét gép kamerája igen fényérzékeny, sőt az előbbi teljes sötétben is képes képet továbbítani.

Akkumulátor
Ezeknél a gépeknél fontos az akkumulátor élettartama, hiszen leginkább menet közben használjuk őket, távol  az állandó áramforrástól. Itt kiemelkedően a Lenovo teljesített, akár 5-6 órás üzemidőt is el tudtunk érni a többi gép 2-3 órájával szemben, igaz ennek a gépnek 6 cellás áramforrása van a többi 3 cellásával szemben.
A Dell gép kuriózuma még ezen a téren a töltője:  A hagyományos két részből álló töltők helyett ehhez egy kompakt darabot mellékeltek, ami inkább hasonlít egy mobiltelefon töltőjére, ezzel is helyet spórolva táskánkban.

Előre telepített programok
Mind a négy gépen a Windows XP Home egy-egy példánya várt minket, különböző extra programokkal kiegészülve, extraként a Lenovo netbookra egy Splashtop nevű operációs rendszert is telepítettek, aminek csupán annyi a feladata, hogy a windows betöltése nélkül is böngészhessünk a világhálón, vagy zenét hallgassunk, esetleg tallózzunk a fényképeink között.

A kiegészítő programok között sajnos a Dell szerepelt a leggyengébben, gyakorlatilag csak a Windows volt rajta, míg a többin víruskereső program, az Office 60 napos próbaverziója kapott alapból helyet, sőt az Acer mini laptopján a Microsoft teljes verziós Works programján kívül még vagy egy tucat flash-játékokat is találtunk.

Használat
A gépek kis méretének egyenes következménye a kisebb billentyűzet, amin bizony újra meg kellett tanulnunk gépelni, de egy két óra alatt hozzászoktunk mindegyikhez.
Az touchpad egyik másik gépen komolyabb kihívás volt, hiszen ezek mérete is arányosan csökken a gép méretével. Mindegyik egérpadba rejtettek görgetősávot és speciális funkciókat, amivel kicsinyíthetünk, ugrálhatunk a weblapok között, már ha megfelelően kicsik hozzá az ujjaink. Itt a két szélsőséget emelnénk ki: sajnos megint a Dell kapta a legtöbb kritikát ahol a kattintó gombokat egybe építették a mozgásérzékelő  mezővel aminek következtében nem mindig oda kattintottunk ahová szerettünk volna. A legkiemelkedőbben viszont a Compaq teljesített, a szokatlanul elrendezett kattintó gombokkal (a tapipad jobb és bal oldalára) és az ennek következtében a szokásosnál nagyobb mozgásérzékelő felülettel.

Egy nagy hiányosságot találtunk a tesztgépek közül kettőn is, mégpedig sem a Compaq sem a Dell gépen a képernyőn semmilyen visszajelzést nem kapunk a funkciógombok használatáról, így például a hangerő vagy a fényerő állításáról sem.

Végül is melyik a legjobb?
Objektív módon nem tudnánk „győztest” hirdetni, mert mind a négy netbook jól használható, könnyen hozzá lehet szokni minden „rigolyájukhoz” és hasznos társaink lehetnek utazáskor, mégis, ha egyetlen egyet kellene kiemelnünk, az a Lenovo Ideapad tízcolosa lenne, hiszen ebben az árkategóriában ennek a gépnek az akkumulátora bírja a leghosszabb ideig újratöltés nélkül, és ez utazás közben bizony sokat számíthat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://varatlanutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr972738244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.03.15. 00:37:09

Én egy Asus EEE 1000HD-t nyúztam, illetve nyúztunk nehéz terepen egy évig. Azt tudnám mondani, hogy az akkumulátor kapacitásával sose volt probléma. A hirdetetthez képest persze sehol nem volt a teljesítmény, újonnan kb. 3-4 órát bírt ki, ami tökéletesen elég, a legtöbb esetben ahol wifi van, ott konnektor is.
Ami sokkal fontosabb, az a sok apróság, ami menet közben derül ki. Például a shift gombok elhelyezkedése, mérete. Nevetségesnek tűnik, de ennek a gépnek (most is azt használom éppen) ez a legnagyobb baja.
Mivel a jobb oldali shift össze lett nyomva, a szokásos hosszú gomb helyett a felfelé nyíl van és a shift. Ennek eredménye az, hogy az ember gyakran nyom shift+nyilat, amivel azonnal kijelöl egy sort felfelé, és rögtön nyomja is a nagybetűnek szánt billentyűt, amivel felül is írja. Wordben persze csak egy ctrl+z, de mondjuk egy koment írásánál idegesítő. Nem tudom, hogy más gépeknél hogy van a billentyűzet elrendezve, de ez így nem jó, különösen, ha tíz ujjal gépel az ember.
A másik probléma szintén a gépelésnél jön elő. Nem lehet kikapcsolni a touchpad-ot, és mivel kicsi az egész gép, simán megérinti az ember gépelés közben, ami azt eredményezi, hogy simán áthelyezi a kurzort, és gépel bele a szöveg közepébe.
Egyébként a kisméretű billentyűzetet nem annyira nehéz megszokni. Legépeltem rajta pár száz oldalt. Lásd a blogunkat. : )
Az akku most, két év intenzív használat után egy órát bír. Nem tudom igazából mennyire befolyásolja a fogyasztást, de első lépésként én kicseréltem a HDD-t egy 320 gigásra.


süti beállítások módosítása