Tudom fura lehet tavasszal az Oktoberfestről olvasni, de akit komolyan érdekel a rendezvény, az most még foglalhat helyet magának a 2011-es sörünnep valamelyik sátrába, mert kint is jó a hangulat, de van annál jobb is...
Indulás előtt nézegettem a repülőjegyem, vajon miért szeptember végén utazunk az Oktoberfest-re? 1810-ben az első alkalommal valóban október 12. és 17. között rendezték a sörivók ünnepét Ludwig bajor koronaherceg és Therese von Sachsen-Hildburghausen hercegnő esküvőjének alkalmából, de a bajor időjárásra tekintettel később átkerült szeptember végére. Végül is nincs is ezzel semmi probléma, csak legyen ahhoz legyen elég jó az idő hogy ne kapjunk torokgyulladást a több liter hideg sörtől.
Egy kellemes utazás után a sörünnep első „jeleivel” a repülőtérről a város felé tartva szembesültem, amikor a külvárosi részen több német fiatal Lederhose-ban –a bajor népviseletben– szállt fel az S-bahn-ra, és mire a városközponthoz értünk az emberek fele hasonló viseletben volt. Bevallom most először jártam az Oktoberfest-en, és egészen más elképzeléseim voltak róla. Azt gondoltam lesz néhány sörsátor, néhány utcai árus, és tömeg. Ezzel ellentétben óriási forgatagban találtam magam, komplett vidámparkkal, több tucat étkezdével, pálinka standdal, sör- és ajándékárussal minden sarkon. És ekkor még a sörözős „sátrakat” nem is láttam. Ugyanis itt minden neves és kevésbé neves bajor sörfőzde képviseli magát egy, de inkább két sátorral, sátranként 8-10 ezer (!) ülőhellyel, grill konyhával, kerthelységgel és minden este más zenekarral. Így már könnyen hihető lett számomra, hogy a helyszínen található 14 sátorba összesen 6 millió vendéget várnak a fesztivál 16 napja alatt. (Viszonyításként München állandó lakossága kb. 1,5 millió fő.)
A forgatagban 15-20 perc alatt jutottunk el a „saját” sátrunkig, amely a „Die Wiesn” (ahogy a helyiek a fesztivált nevezik) talán legfontosabb helyszíne, a Schottenhamel család sörfőzdéjének képviselete, hiszen minden évben itt verik csapra az Oktoberfest első hordóját. Szerencsére vendéglátóink foglaltak számunkra asztalt, különben nem tudtunk volna leülni, akkora volt a tömeg. Ülőhelyet előre általában novembertől lehet foglalni, de nyár elején már nem tudnak asztalt biztosítani. Annak, aki helyfoglalás nélkül érkezik, délután háromig van esélye szabad ülőhelyre lelnie a sátor belsejében, de a kerthelységben kis szerencsével egész este találhatóak éppen megüresedő asztalok.
Persze az élmény akkor az igazi, ha egy sátor belsejében tölthetjük az estét, hiszen így nem csak a kifejezetten a fesztiválra főzött sört kóstolhatjuk meg, de a Wiesn igazi hangulatát is átélhetjük: A pincérek föl-alá rohangálnak a kezükben 10 Maas-t (literes korsó) tartva, a zenekar a sátor közepén lévő emelvényen játszik német sördalokat és populáris számokat az ABBA-tól Robie Williams-en át egészen a Queen-ig, és természetesen 10000 társunkkal együtt énekeljük az ismert, és kevésbé ismert dalokat, akár egy nagyobb koncerten.
Szerencsére az árak sem elrettentőek, egy Maas ára idén egységesen 10 € körül várható, az egész fesztivál területén, az ételek árai már sátranként változnak, de általában mindenhol 8 és 20 € közötti összeg kifizetéséért kóstolhatjuk meg a helyben sütött grill csirkét, sertéshúst, vagy éppen sajt-tálat. Emellett a sátorban körbejáró árusoktól megvásárolhatjuk a sörfőzde és az Oktoberfest hivatalos ajándékait, dalos könyvet, mézeskalács-szívet, esetleg sörkorcsolyának uborkát, vagy jégcsapretket.
Akik kedvet kaptak a sörivók ünnepének meglátogatására, még teljesen időben vannak az utazás megszervezéséhez. A rendezvényt idén szeptember 17. és október 3. között tartják, helyeket pedig ezen a weboldalon lehet foglalni.
Addig is érdemes a legnépszerűbb német sördalt gyakorolni akár egy korsó magyar sör mellett is:
"Ein Prosit, Ein Prosit, der Gemütlichkeit
Ein Prosit, Ein Prosit, der Gemütlichkeit
Eins, zwei, g'suffa!"
Fotók via